ПАМЕТНА ГУЈА

ОСНОВНЕ РАЧУНСКЕ ОПЕРАЦИЈЕ КАО ТЕМЕЉ ЗНАЊА МАТЕМАТИКЕ

У првом разреду основне школе изводе се основне математичке операције сабирања и одузимања, а у другом разреду основне математичке операције множења и дељења. Ако се то успешно обави, тада нема потешкоћа у даљем раду.

У учионици се наставни материјал објашњава пред свим ученицима, затим се понавља, увежбава и проверава. Најлакше је објаснити нови материјал, док је вежбање и понављање много теже.

Пречесто није било довољно времена за то, јер док сам радио, у мојим разредима никад није било мање од тридесет ученика.

Узмимо за пример множење (а и друге аритметичке операције своде се на исти принцип).

На плочу сам записао бројеве 0 до 10, насумичним редоследом. Ученик би дошао до плоче, показивао редом бројеве и изговарао њихове умношке.

Да бих мотивисао ученике да вежбају и код куће, док су изговарали множења са штоперицом, мерио сам њихово време и они су међусобно упоређивали резултате.

Напреднији ученици могли су да изговоре сва множења у само шест секунди.

Ако су неки резултат одговорили погрешно, били би упозорени, што би одмах исправили.

Копирали смо описани принцип рада у рачунарску апликацију, тако да ако знате некога ко мора да понови основе сабирања, одузимања, множења и дељења, отворите му Паметну гују на свом паметном телефону или рачунару и нећете пожалити.

 

Прочитај више:

Изабери Рачунску Операцију

МОЛИМО САЧЕКАЈ МАЛО...