PAMETNA GUJA

ZAŠTO "PAMETNA GUJA"?

Donosim par crtica zašto smo aplikaciju nazvali "Pametna guja".

RADNI NAZIV PROJEKTA

Kad smo davno govorili o pokretanju sistema za učenje osnova matematike, prvo ime koje mi je palo na pamet bilo je "Zbrajalica".

Ništa posebno inovativno ili zabavno, ali dovoljno dobro za radni naslov projekta.

Bilo je to pre nekoliko godina, kako je opisano u tekstu O nama.

DUGO TOPLO LETO

Tako je bilo i do prošlog leta, kada smo po drugi put pokrenuli temu nastavka rada.

Ni tada nisam započeo s programiranjem, ali razmišljao sam o osnovama - definisao sam novi radni naziv projekta i grubo skicirao izgled naslovnice i glavne vizuelne elemente - guju i kvadrat za izbor aritmetičkih operacija.

TOK MISLI

Kako sam došao do imena Pametna guja?

...

Vratimo se na "Zbrajalicu" - pošto aplikacija pored drugih sadrži i druge osnovne aritmetičke operacije, trebalo mi je općenitije ime.

Pokušao sam i sa stranim rečima. Jednа od njih, "add" (engleski, preveden kao "dodati"), ima izvedenicu "adder" (prevedeno kao "guja"). Roditelji se sigurno sećaju popularne serije "Black adder" ("Crna guja") i verovatno mi je zbog te serije "guja" pala na pamet.

REŠENJE NA VIDIKU

Sledeći korak bio je pokušaj pronalaska neke rime s reči "adder", a da opet ima smisla sa temom projekta. Najbliže i meni najsmislenije do kuda sam došao, bila je kombinacija „Clever Adder“, ili u prevodu „Pametna guja“.

Ime je tu. Nadam se da će vam se svideti i ostati u uhu.

Za godinu, dve ili tri, kada ti rezultati bez razmišljanja budu izlazili iz malog prsta, svrati ponekad na pametnu guju.

Nećemo te terati da ponavljaš množenje i deljenje, već da te iznenadimo nekim novim stvarima koje će se ovde pojaviti.

 

Pročitaj više:

Izaberi Računsku Operaciju

MOLIMO SAČEKAJ MALO...